+381 11 22 70 978 | +381 65 22 70 978

Prvi poceci vezani su za mehanicku televiziju i faksimilske prenosne sisteme.To su poceci mehanickog skeniranja grafike.Skot Alexander Bain prvi je predstavio faksimil masinu negde izmedju 1843 i 1846 godine.Narednih godina mnogi pronalazaci i fizicari su predstavljali svoje verzije masine sve do 1856 godine kada je Italijanski svestenik Giovanni Caselli pustio u upotrebu faksimilski sistem koji radi na telegrafskim linijama.

Constantin Perskyi je 24.08.1900 godine na Medjunarodnom sajmu u Parizu gde se odrzavao Medjunarodni kongres o elektricnoj energiji izgovorio rec " Televizija". On je u svom govoru pomenuo i sve ljude ciji je rad doveo do ovog stadijuma. Do 1907 godine dalji razvoj tehnologije amplifikacionih cevi ucinio je dizajn prakticnijim.

1909 godine u Parizu je izvedena prva demonstracija trenutnog prenosa slike.Profesor Boris Rosing sa jednim svojim studentom 1911 godine stvorili su sistem koji je koristio mehanicki skener da prenese slike preko zica do katodne cevi u prijemnik.Pokretne slike jos nisu bile moguce.

1920 Skotlandjanin John Logie je koristio Nipkov disk u prototipskim video sistemima.25 marta 1925 godine je odrzao prve javne prezentacije televizijskih siluetskih slika u pokretu u jednoj robnoj kuci u Londonu.Posto su ljudska lica imala neadekvatan kontrast da bi se pojavila na njegovom primitivnom sistemu,prenosio je pricu pomerajuci lutku.Do 26 januara 1926 godine demonstrirao je prenos slike lica u pokretu putem radia.Ovo se smatra kao prva televiziska demonstracija u istoriji.

1927 godine Bair je preneo signal izmedju Londona i Glazgova preko telefonske linije.1928 godine emitovan je prvi transatlanski televiziski signal izmedju LOndona i Njujorka.1932 godine demonstrirao je ultra kratki talas televizije.Bairov mehanicki sistem dostigao je maksimum 240 linija rezolucije u BBC ovim televiziskim emisijama.

1925 godine,decembra meseca,Japanac Kenjiro Takayanagi je demonstrirao televiziski sistem rezolucije od 40 linija koji je koristio Nipkov disk skener i CRT displej.Ovaj prototip je i dan danas izlozen u njegovom memorijalnom muzeju na univerzitetu Shizuoka.1927 godine on je uspeo da poboljsa rezoluciju na 100 linija.Do 1935 godine Takayanagi je izmislio prvu elektronsku televiziju.Njegova istrazivanja su prekinuta nakon sto je Japan izgubio Drugi svetski rat.


Elektronska televizija



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Koje su prednosti i mane modernih televizora

''Koje su prednosti i mane modernih televizora?'' je cesto postavljeno pitanje.U...

Servis i ugradnja klima uređaja

Jako je bitno da obratite pažnju oko pozicioniranja unutrašnje jedinice uređaja, odnosno da...

Koji su najcesci kvarovi na televizorima

Na pitanje "Koji su najcesci kvarovi na televizorima?" je veoma tesko dati odgovor iz jedn...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2018 DeSaGo. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS